S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern

Tarmen, patogenerna och den probiotiska jästen

Året är 1923..

Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken.

Upptäckten av världens första probiotiska svamp

Henri bestämde sig för att närmare studera frukterna närmare och finner en jästsvamp med unika egenskaper. Världens första probiotiska jästsvamp är därmed upptäckt.

Henri Boulard namngav jästsvampen Boulardii efter sitt eget efternamn och sålde sedan sin forskning och patent till ett franskt läkemedelsbolag på 50-talet som tog forskningen vidare. Sedan dess har Boulardii studerats vetenskapligt i fler än 100 kliniska prövningar och finns idag i läkemedel mot diarré i mer än 90 länder världen över.

Montezumas hämnd

Ett populärt epitet av ett mindre trevligt tillstånd; turistdiarré. Namnet är hämtat från Aztekernas härskare, Montezuma som var känd för sin utpräglade grymhet. Ca 10 miljoner turister drabbas av s.k. turistmage årligen och nästan hälften av de som reser till tropiska länder.

Infekterad eller otillräckligt tillagad mat och dryck är de vanligaste orsakerna till turistdiarré som kan vara mer eller mindre omfattande och något man dessutom kan drabbas av flera gånger under sin resa. Det är också olika från person till person hur mycket man drabbas, har man otur kan hela den välbehövliga semestern ödeläggas.

Det är främst bakterierna E.coli (ETEC), salmonella, shigella och campylobacter som ställer till med problem, men även parasiter kan ställa till det för våra tarmar och då under längre tid.

Effektiv hjälp med Saccharomyces Boulardii

Saccharomyces Boulardii har visat sig kunna ge effektiv hjälp vid turistmage tack vare sin unika förmåga att binda skadliga bakterier i tarmkanalen och oskadliggöra dem genom att föra ut dem med avföringen innan de kan frigöra de toxiner som skapar symtom.

Probiotika 2.0 – LactiPlus Travel

LactiPlus Travel framställs av Lallemand Health Solutions, en av världens främsta företag inom framställning, forskning och utveckling av probiotika.

Produkten innehåller en fördelaktig kombination av både mjölksyra- och bifidobakterier och Saccharomyces Boulardii, vilket ger en produkt med bredare egenskaper än med mjölksyrabakterier och jäst var för sig.

Skillnaden som gör skillnaden

Det är skillnad på jäst och jäst och det är inte alltid lätt att veta vad som är vad. Vår vanliga bageri- och bryggerijäst heter Saccharomyces cerevisiae. Den probiotiska jäst som upptäcktes på 20-talet i Sydostasien heter Saccharomyces cerevisiae boulardii.

Trevlig resa!

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern

Året är 1923. Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken..

Lär dig mer om magen

Vikten av att äta mjölksyrabakterier

Dålig kosthållning och ett levnadssätt med hög stress utsätter tarmfloran för stora utmaningar. Man vet idag att tarmflorans artrikedom och bakteriemängd påverkas av hur vi lever och vad vi äter och att ju större artrikedom tarmfloran har, desto bättre motståndskraft har vi motsjukdom och obalans.

Lär dig mer om magen

De lilla barnets viktiga tarmflora

Tarmfloran etableras och utvecklas gradvis i olika stadier under dessa 1 000 dagar. Mångfald och sammansättning i tarmfloran påverkas av flera faktorer..

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...

Lär dig mer om magen

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker

Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Lär dig mer om magen

Resesällskapet som kan rädda semestern.

När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli

Lär dig mer om magen

Orolig mage

Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Lär dig mer om magen

Om tarmen och mikrofloran

Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.

Lär dig mer om magen

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Lär dig mer om magen

Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.

Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt

Lär dig mer om magen

Våra tillverkare

1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.

Lär dig mer om magen

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.

70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.