Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

En orolig mage som inte fungerar påverkar vår livskvalitet. Hälsosajten doktorn.com har kartlagt nära 3 000 personers magbesvär och undersökningen visar att det är ofarliga men hämmande problem som dominerar.  

Sedan tidigare vet man att drygt en miljon svenskar har problem med vardagliga magbesvär och orolig mage. Förutom den obehagliga känslan, begränsar det också sociala aktiviteter och för vissa kan det bli så påtagligt att man inte ens vill gå till jobbet på grund av en krånglande mage.  

Två tredjedelar har dagliga besvär

I undersökningen som omfattade 2 930 personer, uppgav två tredjedelar att de hade dagliga besvär med sin mage. 75 % av besvärsgruppen var kvinnor i åldern 20 – 45 år.

Ballongmage, uppblåst, gasig

Det är inga dramatiska besvär som dominerar, snarare problem som skapar en känsla av obehag. 3 av 4 uppgav att det främst är ballongmage, gaser och känsla av uppsvälld mage de plågas av. Man kan uppleva att det är viktigt att ha nära till en toalett, kläderna passar inte som de ska och det sociala livet begränsas.‍

Viktigt att hjälpa matsmältningen

För att undvika ballongmage gäller det att få systemet i balans. En viktig åtgärd är att få matsmältningsenzymerna att fungera som de ska då dessa hjälper till att bryta ner maten och göra passagen så smidig som möjlig. Matsmältningsenzymer produceras i körtlar på olika ställen i matsmältningssystemet. Körtlarna finns i munnen, magslemhinnan och i tunntarmen. Kalcium är ett mineral som bidrar till att matsmältningsenzymerna fungerar normalt, mjölksyra- och bifidobakterier bryter ner maten vi äter och hjälper också till med matsmältningen. Därför är LactiPlus MAGE formulerad med en kombination av både kalcium och levande mjölksyra- och bifidobakterier. ‍

Fäster i hela tarmen

Ett brett spektrum av levande mjölksyrabakterier och bifidobakterier har möjlighet att fästa i tarmens alla delar, då olika stammar och släkten trivs på olika ställen beroende på pH-värde och syrehalt. LactiPlus MAGE innehåller därför en kombination av olika stammar och släkten, kombinerat med kalcium som bidrar till att matsmältningsenzymerna fungerar som de ska.  

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern

Året är 1923. Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken..

Lär dig mer om magen

Vikten av att äta mjölksyrabakterier

Dålig kosthållning och ett levnadssätt med hög stress utsätter tarmfloran för stora utmaningar. Man vet idag att tarmflorans artrikedom och bakteriemängd påverkas av hur vi lever och vad vi äter och att ju större artrikedom tarmfloran har, desto bättre motståndskraft har vi motsjukdom och obalans.

Lär dig mer om magen

De lilla barnets viktiga tarmflora

Tarmfloran etableras och utvecklas gradvis i olika stadier under dessa 1 000 dagar. Mångfald och sammansättning i tarmfloran påverkas av flera faktorer..

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...

Lär dig mer om magen

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker

Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Lär dig mer om magen

Resesällskapet som kan rädda semestern.

När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli

Lär dig mer om magen

Orolig mage

Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Lär dig mer om magen

Om tarmen och mikrofloran

Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.

Lär dig mer om magen

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Lär dig mer om magen

Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.

Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt

Lär dig mer om magen

Våra tillverkare

1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.

Lär dig mer om magen

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.

70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.