Om mjölksyrabakterier

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter. Mikroorganismer är nödvändiga för allt liv, redan som nyfödd startar etableringen av mikroorganismer i och på kroppen. Mjölksyrabakterier är en form av levande mikroorganismer.  

Naturligt i maten förr

Levande mjölksyrabakterier finns naturligt i mag-tarmkanalen och i syrad/fermenterad mat som t.ex. surkål, surströmming, men också i yoghurt och i honung. I det antika Grekland och Romarriket rekommenderades fermenterad mjölk till barn och år 76 f Kr rekommenderade den romerske historikern Plinius intag av fermenterade mjölkprodukter vid behandling av mag-tarminfektioner.

Att fermentera/mjölksyrajäsa är ett av världens äldsta sätt att konservera mat på. Beräkningar har visat att under stenåldern var det dagliga intaget av mjölksyrabakterier upp till en halv miljon gånger så stort som idag.

Det skulle dock dröja ända till 1904 innan Prof. Elie Metchnikoff lyckades isolera den första mjölksyrabakterien från bulgarisk yoghurt, och därmed initierades forskningen på olika probiotiska bakteriekulturer och dess inverkan på människan. Probiotika benämns idag som mjölksyrabakterier.

1904 – Prof. Elie Metchnikoff isolerar Lactobacillus bulgaricus från bulgarisk yoghurt.

1923 – Henri Boulardii isolerar en variant av Saccharomyces cerevisiae från litchi i Vietnam.

1965 – Stillwell/Lilly introducerar ordet probiotika som en ”substans eller organism som bidrar till tarmbalans”.

2001 – FAO/WHO fastslår en definition för probiotika: ”Levande mikroorganismer som när de intas i tillräcklig mäng ger positiva hälsoeffekter hos värden”.  

2010 – Europas livsmedelsmyndighet EFSA förbjuder användningen av ordet probiotika då man anser att ordet i sig innehåller hälsopåståenden. Ordet probiotika benämns nu därför som mjölksyrabakterier.

Lär dig mer om magen

Probiotika och Immunsystemet

Immunsystemets ansvar är att skydda oss och hålla balansen mellan inkräktare och försvar genom rätt immunsvar, men också genom fysiska, mekaniska, kemiska och mikrobiologiska barriärer såsom urinvägar, hud och mag-tarmkanal.

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern

Året är 1923. Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken..

Lär dig mer om magen

Vikten av att äta mjölksyrabakterier

Dålig kosthållning och ett levnadssätt med hög stress utsätter tarmfloran för stora utmaningar. Man vet idag att tarmflorans artrikedom och bakteriemängd påverkas av hur vi lever och vad vi äter och att ju större artrikedom tarmfloran har, desto bättre motståndskraft har vi motsjukdom och obalans.

Lär dig mer om magen

De lilla barnets viktiga tarmflora

Tarmfloran etableras och utvecklas gradvis i olika stadier under dessa 1 000 dagar. Mångfald och sammansättning i tarmfloran påverkas av flera faktorer..

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...

Lär dig mer om magen

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker

Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Lär dig mer om magen

Resesällskapet som kan rädda semestern.

När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli

Lär dig mer om magen

Orolig mage

Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Lär dig mer om magen

Om tarmen och mikrofloran

Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Lär dig mer om magen

Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.

Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt

Lär dig mer om magen

Våra tillverkare

1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.

Lär dig mer om magen

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.

70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.