Vanliga frågor

Här ser du vanliga frågor och svar om LactiPlus™

Vilken tid på dagen ska man inta mjölksyrabakterier?

Den bästa tiden på dagen att inta mjölksyrabakterier är på morgonen när magens pH-värde är högre än senare på dagen när vi har ätit och magsyran har sänkt pH-värdet, vilket gör miljön i magen tuffare för mjölksyrabakterierna.

Vad består kapselmaterialet av?

Alla kapslar i LactiPlus-serien är gjorda av HPMC – hydroxipropylmetylcellulosa, ett veganskt alternativ till gelatin.

Varifrån kommer mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier kan isoleras från fermenterad mat, grönsaker eller från människa. Dessa kan inte kolonisera vår tarm permanent, studier visar att oavsett ursprung fäster mjölksyrabakterier en kort tid i tarmen, generellt sett mellan 2–20 dagar.

Vad bör man veta innan man väljer ett tillskott av mjölksyrabakterer?

Då olika stammar av mjölksyrabakterier har olika egenskaper, är det viktigt att veta att stammen är karakteriserad på rätt sätt. Det vet man genom att stammen är benämnd med släkte, art och stambeteckning. En bra produkt med mjölksyrabakterier skall alltid innehålla väl identifierade och dokumenterade stammar, vara säker för användaren, innehålla levande bakterier, klara lagringsförhållanden, förbli levande i tarmen och kunna motstå magsyra och gallsalter.

Vad är mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier, exempelvis Lactobacillus är en sorts probiotika som producerar mjölksyra i tarmen. Andra exempel på probiotika är Bifidobacterium som producerar organiska syror som till exempel butyrat (smörsyra) i tarmen. Det finns också probiotisk jästsvamp såsom Saccharomyces Boulardii. Trots att benämningen mjölksyrabakterier egentligen inte är korrekt, då inte alla stammar som benämns mjölksyrabakterier inte producerar mjölksyra, tillåter inte regelverket i Sverige benämningen probiotika på livsmedelsförpackningar, därför märks probiotiska produkter med Mjölksyrabakterier.

Kan mjölksyrabakterier intas under graviditet?

Intag av mjölksyrabakterier (probiotika) under graviditet och amning anses vara säkert för friska kvinnor och i förlängningen även för barnet. Det har inte publicerats några rapporter från kliniska studier på gravida och nyfödda om att intag av probiotika orsakar negativa hälsoeffekter.

Kan mjölksyrabakterier intas av barn?

Intag av mjölksyrabakterier (probiotika) anses som säkert för barn och kan tas med samma försiktighetsåtgärder som för vuxna.

Kan jag öppna kapslarna och strö innehållet på min mat?

Ja, alla kapslar i våra LactiPlus-produkter går att dra isär och strö över kall mat eller dryck, exempelvis i din yoghurt eller fil på morgonen. Samtliga stammar är specifikt utvalda och har förmågan att motstå den tuffa miljön i magsäcken och komma levande fram till tarmen.

Hur skiljer sig flerstamsprodukter från produkter med endast en stam?

Tarmfloran har ett mycket komplext ekosystem och innehåller mer än 1 000 olika bakteriearter. Olika bakterier trivs och fäster i olika delar av tarmkanalen beroende på pH-värde och syrehalt. En enskild stam trivs inte i tarmens alla områden. Därför har en produkt med flera olika stammar också fler egenskaper och fäster på större del av tarmslemhinnan än en enskild stam.

Hur ska mjölksyrabakterier förvaras?

Det är alltid bättre att förvara sina mjölksyrabakterier svalt, torrt och inte över normal rumstemperatur. Man kan också med fördel förvara bakterierna i kylskåp. Mjölksyrabakterier bör inte utsättas för extrema temperaturer över 30°C eller stark fukt under lång tid, eftersom det dramatiskt kommer att påverka deras överlevnad.

Hur regenereras de frystorkade bakterierna i mag-tarmkanalen?

Mjölksyrabakterierna är frystorkade och därmed inaktiva för att kunna överleva under lång tid i kapseln/förpackningen. I tarmen hittar de emellertid all fukt och näring de behöver för att återfå sin aktivitet.

Har mjölksyrabakterier några biverkningar och finns det människor som inte ska ta dessa?

Mjölksyrabakterier har i studier inte visat några biverkningar, inte ens i doser på hundratals miljarder per dag och anses säkra att ta även om ett fåtal individer upplevt en tillfällig ökning av gasbildning till en början. Försiktighetsprincipen gäller dock även här, personer som nyligen opererats, har blodiga diarréer eller med allvarlig form av nedsatt immunförsvar bör endast ta mjölksyrabakterier efter råd av läkare.

Bör jag äta LactiPlus i samband med antibiotikabehandling?

Behandling med antibiotika syftar till att slå ut de bakterier som är orsak till sjukdomen eller besvären, men den påverkar även påverkar våra goda bakterier i tarmfloran. Effekten blir att skadliga bakterier tar plats i tarmen, vilket kan orsaka besvär och obalans. Det kan vara bra att fylla på med mjölksyrabakterier efter avslutad antibiotikakur för att bidra till tarmflorans balans och mångfald.

Har alla mjölksyrabakterier samma egenskaper?

Nej, egenskaperna är stamspecifika. Två stammar av exempelvis Lactobacillus rhamnosus kan ha olika egenskaper, därför är det viktigt att veta vilken stam som ingår i produkten och vilken dokumentation den stammen har. Lactobacillus är släktet och rhamnosus är arten, men den specifika beteckningen får stammen av de som upptäckte den eller av ägaren till stammen. Till exempel: Lallemand Health Solutions stam Lactobacillus rhamnosus Rosell-11.

Hitta LactiPlus™ produkter hos någon
av våra återförsäljare

Lactiplus produkter finns att köpa på alla apotek,
Hälsokost butiker och nätbutiker
Se återförsäljare