< Gå tillbaka

Pionjären som fortfarande leder utvecklingen inom probiotika.

1998 var det få människor som kände till begreppet ”probiotika”. Inte ens inom hälsofackhandeln var begreppet speciellt välkänt. Men Baltex kände att detta var en substans som hade framtiden för sig och introducerade LactiPlus på den svenska marknaden.

Under de kommande åren arbetade Baltex målmedvetet med att öka kunskapen kring probiotikas viktiga roll för en välfungerande mage. Tillsammans med medicine doktor Olle Haglund gjordes en omfattande föreläsnings- och utbildningsturné runt om i Sverige för att öka kunskapen kring hur mag-tarmsystemet fungerar, vikten av probiotika och de levande mjölksyrabakteriernas vitala roll.

Baltex utvecklade parallellt beredningsformen för mjölksyrabakterier från pulver till de mer lättillgängliga kapslarna. Samtidigt investerades i en massiv marknadsföring för att föra ut budskapet och möjligheten till allmänheten.

2004 summerade dr Olle Haglund slutsatser från nära 300 studier från hela världen i boken ”Probiotika – den okända faktorn för fysisk och psykisk hälsa”. Den lättlästa och populärvetenskapliga formen gjorde boken till en storsuccé – totalt såldes mer än en kvarts miljon exemplar och utgör än idag ett”folkbildningsfundament” kring probiotika.

Samtidigt anslöt sig flera tunga namn till Baltex och missionen att informera om probiotikans möjligheter – OS-medaljören och hälsoprofilen Arne Stålberg, näringsforskaren Magnus Nylander, nutritionsexperten Fredrik Paulun och idrottarna Martin Lidberg och Daniel Tynell är bara några exempel.  

Sedan drygt 15 år tillbaka utvecklar Baltex probiotiska produkter i samarbete med två multinationella forsknings- och utvecklingsföretag inom probiotika. Kanadensiska Lallemand, ett av världens största företag inom forskning och utveckling av mjölksyrabakterier samt PiLeJe, Frankrike, europaledande inom forskning, produktutveckling och varumärkesbyggande inom probiotikaområdet.

Idag är Baltex fortfarande den ledande innovatören inom probiotika på den svenska marknaden med breda basprodukter som LactiPlus Mage och LactiPlus Forte samt genom nischade produkter för speciella ändamål som LactiPlus Travel, intensivkuren LactiPlus Ten Days, LactiPlus Baby Barndroppar för de minsta barnen och LactiPlus IBS vid irriterad tarm.

LactiPlus

Läs mer om Lactiplus tillverkning, karakterisering m.m.

Visa alla