< Gå tillbaka

Om mjölksyrabakterier

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter. Mikroorganismer är nödvändiga för allt liv, redan som nyfödd startar etableringen av mikroorganismer i och på kroppen. Mjölksyrabakterier är en form av levande mikroorganismer.  

Naturligt i maten förr

Levande mjölksyrabakterier finns naturligt i mag-tarmkanalen och i syrad/fermenterad mat som t.ex. surkål, surströmming, men också i yoghurt och i honung. I det antika Grekland och Romarriket rekommenderades fermenterad mjölk till barn och år 76 f Kr rekommenderade den romerske historikern Plinius intag av fermenterade mjölkprodukter vid behandling av mag-tarminfektioner.

Att fermentera/mjölksyrajäsa är ett av världens äldsta sätt att konservera mat på. Beräkningar har visat att under stenåldern var det dagliga intaget av mjölksyrabakterier upp till en halv miljon gånger så stort som idag.

Det skulle dock dröja ända till 1904 innan Prof. Elie Metchnikoff lyckades isolera den första mjölksyrabakterien från bulgarisk yoghurt, och därmed initierades forskningen på olika probiotiska bakteriekulturer och dess inverkan på människan. Probiotika benämns idag som mjölksyrabakterier.

1904 – Prof. Elie Metchnikoff isolerar Lactobacillus bulgaricus från bulgarisk yoghurt.

1923 – Henri Boulardii isolerar en variant av Saccharomyces cerevisiae från litchi i Vietnam.

1965 – Stillwell/Lilly introducerar ordet probiotika som en ”substans eller organism som bidrar till tarmbalans”.

2001 – FAO/WHO fastslår en definition för probiotika: ”Levande mikroorganismer som när de intas i tillräcklig mäng ger positiva hälsoeffekter hos värden”.  

2010 – Europas livsmedelsmyndighet EFSA förbjuder användningen av ordet probiotika då man anser att ordet i sig innehåller hälsopåståenden. Ordet probiotika benämns nu därför som mjölksyrabakterier.

LactiPlus

Läs mer om Lactiplus tillverkning, karakterisering m.m.

Visa alla